tröööttt

Mitt i höstens upplaga av "Junfaren", dvs vår grundkurs med UNF, det flyter på kanonbra, ungdomarna är så underbart sköna! Själv är jag bra trött nu, ska snart sova och så kör vi de sista timmarna på kursen imorgon förmiddag.

Lyx ?

jag stog nyss å högg upp lite ved till kaminen, så slog det mig, min definition av lyx!

För mig är lyx att göra något som egentligen är helt onödigt, men utan att vara direkt skadligt. Tex att kolla på Sci-Fi, spela dataspel, sova bort ett par timmar på en eftermiddag m.m.


jag är då billig i drift jag.


och så tänker jag bra när jag hugger ved.


konsten att hålla sitt hjärta mjukt i en hård värld

Imorgon så har jag den stora äran att hålla predikan i kyrkan jag tillhör. Jag gillar ju att prata inför folk, så det känns roligt att få göra det igen.

Det jag tänkt prata om är "konsten att hålla sitt hjärta mjukt i en hård värld", med bland annat referenser från Bibeln.
Skulle man nu inte se Bibeln som något viktigt så är det ju inte så mycket att lyssna på, men jag tror ändå att många kan hålla med om att den här världen kan vara ganska hård att leva i, och den Bibelvers jag utgår ifrån tycker jag är så bra att jag inte kan låta bli att skriva den här.

"Framför allt som skall bevaras må du bevara ditt hjärta, ty därifrån utgår livet."
Ordspråksboken 4:23, Svenska Folkbibelns översättning.

Den raden tycker jag är sann på mer än ett sätt.

Förresten, jag blev getingstucken idag, hösten till trots! Som tur var hade jag nära till en brustablett som jag snabbt la på såret, så det blev nästan ingen svullnad alls, nu sticker det bara lite. Stackars geting, den led nog mer än jag.




ett dussin hansson

Jag fick kommentaren häromdagen, "du är då ingen dussinmänniska"!

hemska tanke, tänk om det hade funnits ett dussin av mig, stackars mänskligheten...



tvärsom

fritt från WHO:s stadgar om hälsa:
hälsa är inte frånvaron av sjukdom, utan närvaron av välbefinnande.

på samma sätt definierar jag kristen tro:
kristendom är inte frånvaron av synd, utan närvaron av Gud.



båda dessa påståenden skulle jag kunna utveckla och förklara i evighet, men jag kan bara konstatera att jag tänker förskräckligt mycket nu när jag studerar psykologi.



sköna strumpor

imorse när jag tog på rena strumpor(vilket jag gör varje morgon...!) så fick jag på mig ett par så fantastiskt sköna strumpor, jag blev så lycklig av! Inte bara rena, utan även sköna, och skaftet sitter uppe utan att åka ner.

Den som kan vara lycklig över litet, har mycket att vara lycklig över.


grabben Freud

Idag är jag ledig igen, vilken inte är så konstigt eftersom jag ska jobba både lördag och söndag, så jag passar på att fortsätta studera.
Jag har precis läst ut veckans kapitel i boken "psykosociala teorier vid hälsa och sjukdom", Tamm, 2002, Studentlitteratur.
kapitlet handlar mycket om Freud och hans teorier, bla om teorier kring försvarsmekanismer.

Så galet intressant!!!

När jag var 14 år så kände jag att jag ville bli psykolog, vilket jag snabbt la på hyllan eftersom det skulle krävas 8 års utbildning efter 9:an... Snacka om kortsiktigt tänkande.

Idag, när jag ser hela livet som en utbildning, så är jag så på när det gäller studier.
Och det är kanske helt rätt att jag inte gick rakt in på psykologistudier efter gymnasiet. De 20 år av livserfarenhet som ligger mellan mitt 14:åriga jag och mitt jag av idag gör att jag ser kunskaperna på ett helt annat sätt. Jag kan av det jag sett och upplevt applicera mina nyvunna kunskaper kring beteendevetanskap och psyke på mig själv och andra i ett helt fantastiskt ljus.

Från kunskap till förståelse. Och tänk så mycket jag inte lärt mig ännu, konstant julafton från idag och ända ner i graven!

"att förstå människan" hm, undrar vad det heter på Latin?
Det kändes som en bra titel på en doktorsavhandling, eller iaf på en C-uppsats om två år...




Pillret

Jag har precis nu läst klart min först bok i Psykologi A, en bok som heter Pillret.(Carlberg, 2008, Norstetdts) Den var mycket läsvärd.

Jag måste säga att jag blev ganska förvånad över att vi skulle börja med en bok som handlar om psykmedicinernas historia från 1800-talet och fram till idag. Men medans jag läser den så inser jag vilken grund jag får i att läsa denna bok, jag känner hur förståelsen växer fram för hur "depressioner och doktorer, forskare och Freud, människor och marknader" hänger ihop, för att citera bokens framsida.

Det känns märkligt att läsa om hur gigantiska företag tjänar så grova pengar på människors olycka och om hur så många människor varit rena försöksdjur utan att veta om det, men samtidigt så nödvändigt att dessa stora företag har tjänat pengar för att kunna ta fram bättre mediciner, med färre biverkningar.
Att läsa om hur vissa människor räddats till livet och i nästa stycke läsa om hur andra människor fått sina liv förstörda av samma piller, gör mig verkligen delad inför bruket av dessa mediciner.


Människan är en komplex varelse.
Som har rätt att må bra.



140 sidor senare...

nu är jag bra susig i kolan, efter 140 sidor kurslitteratur... Fast det värsta är att jag har ca 200 sidor kvar i samma bok, som borde ha varit utläst i går.

pfuhu


ledig idag

idag är jag ledig, det känns skönt måste jag säga.

Jag tänker fylla dagen med lite TV, psykologistudier och klassisk musik.
Jag insåg att jag inte lyssnat på klassisk musik på jättelänge, vilket alltid haft en plats i mitt liv. Just nu smeker Beethoven "Romance in F" ut genom högtalarna.



onykterhetsförbund

Jag använder firefox hemma som webläsare. Den har bla. inbyggd rättstavning när man skriver mail och så.
imorse la jag märke till att den inte gillade stavningen på "nykterhetsförbund", vilket kanske inte var så jättekonstigt eftersom det är ett sammanslaget ord och så, så jag kollade vad den tyckte att jag skulle skriva istället och då föreslog den "onykterhetsförbund"...

Alltså, den som lagt in det ordet som förslag i rättstavningen, hur tänkte den människan?

bilder från skärgården

här kommer lite av de bilder jag tog på vår båttur.

Efter minisemestern så hade vi team-träff med jobbet. Det var en ovanligt spännande träff med tanke på att vi fick träffa våra fyra nya kollegor. Det var mysiga kollegor som jag hoppas stannar länge hos oss.

vackra svall, vacker himmel
       
brorsan i koj

grillat äpple

grillning med grabbarna
 
jag badar, brorsan fotar

RSS 2.0