junfaren har...

358b70449656b4616d0ef911fe575282.png

junfaren har börjat


beroende? av vad? av vem? Är du fri?

De olika innebörderna av ordet "beroende" är väldigt spännande.

Inom socialpsykologin så säger man bland annat att den i en relation som är minst beroende av den andre har makten i ett förhållande. Är man oberoende av den andre så har man oxå en möjlighet att utnyttja obalansen till sin fördel. När sedan den i relationen som är mindre beroende utnyttjar sin makt och den beroende lydigt följer efter, då går beroendet över till ett missbruk.

Och det stämmer ganska bra på många olika saker när man tänker efter. Om jag tex har ett beroende av en kemisk drog, så har inte just den drogen ett beroende av mig, den är ju bara ett preparat. På så vis så har den makten över mig eftersom mitt beroende av drogen är större än vad drogens beroende är av mig, drogen styr hela mitt liv, får mig att ändra värderingar, prioriteringar och hela mitt liv. drogen skapar ett beroende som blir ett destruktivt missbruk.

Det är mycket i livet som har behov av balans. I en parrelation tex, så  tycks störst harmoni uppstå när båda är beroende av varandra lika mycket, det uppstår en "beroendebalans" som balanserar på tillit, kommunikation m.m.
Det blir nog sällan bra i en parrelation när den ene har mindre behov av den andre tänker jag.

Detta tror jag är sant för alla relationer, inte bara mellan två personer som delar sina liv med varandra, utan även i skolan, på jobbet, i grannskapet och så vidare.

Vissa beroenden är sunda och kanske tom livsnödvändiga, vad skulle ske om vi förnekade vårt behov av vatten?
Och när det gäller beroenden så är det viktigt att vi är ärliga mot oss själva. Det första steget för en person som ska tillfriskna från ett ohälsosamt beroende är erkännandet av beroendet.
Och då är det viktigt att veta VAD man är beroende av, så att man inte försöker bekämpa fel beroende. Det är inte beroendet av social gemenskap jag ska bekämpa om jag ska sluta röka till exempel, däremot så kan "fel" social gemenskap göra det svårare att sluta röka och ta tillbaka makten över min egen frihet.

Att vara fri är en strävan som jag tror finns i alla människor. Att då vara fri från ett ohälsosamt beroende, vad det vara må, borde vara en hög prioritet hos alla, på samma sätt som det borde stå högt på listan att identifiera vilka hälsosamma beroenden jag har och vilka hälsosamma beroenden jag borde utveckla i mitt liv.
Personligen så borde jag utveckla ett hälsosammare beroende av motion. Jag behöver mer motion, men om jag var beroende av det så skulle jag motionera mera.

Samma sak gäller relationen arbetsgivare/arbetstagare.
Dessa två behöver stå i en balans av att vara beroende av varandra. Om den ene inte behöver den andre, så kommer de att gå skilda vägar, eller så kommer den med minst beroende börja utnyttja den andre. Se tex. bara på alla industrier som utnyttjar barn som arbetskraft för att nämna en extrem situation.

Idag, när arbetslösheten skjuter i höjden, så blir arbetstagaren mer&mer beroende av sin arbetsgivare, eftersom det inte finns så många nya arbetsgivare att välja på.
Nu är ju denna fråga mer komplex än så, även arbetsgivaren är beroende av kunder, leverantörer osv, men det är fortfarande inte bra med en obalans i beroendet mellan arbetsgivaren och arbetstagaren.

Arbetstagare måste få vara behövda av sin arbetsgivare och de måste få KÄNNA sig behövda för att kunna känna sig fria.

Om inte, så måste de jobba på sin frihet på något annat sätt, eller någon annanstans.

själva kapklyven,...

0-2cfcfa1906d03a11dede83b33462bbb7.png

själva kapklyven, inhyrd och värd varenda krona!


vedkapning

694783551c3286bc742aaf56bc4b158b.png

vedkapning


dag två i vedkapningen, ont överallt

Vi fick kapklyven mitt på dagen igår, istället för på kvällen, och det var nog rätt bra. Tiden räcker gott och väl till, men det känns verkligen i heeela kroppen nu... Imorgon kör vi sista lasset med stockar, sen ska veden få ligga och torka någon månad innan vi börjar bära in den...

Jag kommer nog vara ganska darrig på lördag när jag ska jobba... Vem behöver gymkort???


kortrapport

kanonhelg, ny härlig styrelse, en massa kloka beslut, underbara ungdomar, underbara iggisar, ledig måndag med fullbordad hemtenta, tisdag ANT-föreläsningar i Borlänge, onsdag ANT-föreläsningar i Borlänge, sen phuuuu....

bilder från helgen finns på
http://www.burken.se/oversikt.asp?kategori=Mickes%20bilder&id=F441B6F362374044BF4620504D73DD78

masslogi i helgen whooho!!

ja, det är faktiskt så jag känner just nu, det ska bli hur härligt som helst med Distriktsårsmöte i helgen, och få umgås med drygt 30 härliga UNF-ungdomar, sova i masslogi i en gammal sliten idrottshall, allt i en salig röra.

Jag har kollegor som inte är överdrivet förtjusta i att sova i masslogi, men jag tycker det är kanon. Att få vara "mitt i jobbet" på något vis...

Till detta så kommer jag få beundra ungdomarna när de på lördagen tar en massa galna och kloka beslut som vi kommer att få leva med under det kommande året.

Många som jag känner tycker att jag är en aningen knäpp som känner såhär, eller så beundrar de mig att jag orkar. Men... jag gör ju det jag tycker är roligt, det här GER mig energi.

Jag kommer såklart vara helt slut på måndag, men jag känner mig ganska övertygad om att jag samtidigt kommer att känna mig lycklig då oxå.

Det sistnämnda kan jag bara gissa förstås, vadsomhelt kan hända en sådan här helg.

En annan sak som oxå gör mig lycklig, det är min andra ungdomsgrupp som kommer att få vara utan mig ikväll, men som samtidigt kommer att klara det alldeles utmärkt.

Jag älskar verkligen alla dessa sköna ungdomar.
(vi får se om jag gör det efter helgen oxå, hö hö)

RSS 2.0