Ledarkurs i Örnsköldsvik i helgen

Jag ska upp till örnsköldsvik och vara föreläsare på en ledarkurs för unf i Västernorrland, Västerbotten och Jämtland i helgen, det känns kul!

Det känns så bra att hålla igång föreläsningskunskaperna i dessa ämnen.
Ganska ofta pratar jag om saker som är väldigt grundläggande, och självklart inte mindre viktigt för det. Men att lyfta ämnena lite och få föreläsa för ungdomar som jag vet kommer att leda andra ungdomar framöver, det känns utmanande på ett väldigt positivt sätt.

Träna dem som tränar andra. Det har länge varit ett motto som jag försöker jobba efter.

I näsan är jag nästan frisk nu, det går framåt iallafall. Det var nog de två timmarnas bastu på Saxenborg som gjorde att jag var lite sämre ett tag...

ont i näsan

nu sitter jag här med ont i bihålorna igen... Det har kommit och gått den senaste tiden och nu tar det verkligen kraft från mig, klart irriterande!

Det är störigt när man måste låta bli saker man skulle vilja göra för att orken inte räcker till. Jag hade hellre haft seriöst med feber ett kort tag än att bara sitta så här och vila ut problemen. Men det är nog bara det som hjälper, att ta det lite försiktigt ett tag och hålla mig till hushållskurer...

Jag får helt enkelt träna mig i att ha tråkigt nu då, det är ju en känsla som jag annars väääldigt sällan känner.


Personalsamling och omöjligheter

Imorgon börjar vår P-samling på vår kursgård Saxenborg utanför Ludvika.
Det har ju blivit några samlingar genom åren och eftersom jag har varit med ett tag nu så är det ganska mycket upprepningar, vilket inte är så konstigt eftersom de nya konsulenterna behöver få det från början så att säga.

Men det känns lite extra kul denna gång, dels för att det är flera nya kollegor som jag ska få träffa, men kanske främst för att jag ska få vara delaktig i att ge de som är nya grundkursen för konsulenter.
Det känns väldigt uppskattat att jag som jobbat ett antal år nu får ge något till mina nya kollegor. Sånt gör att man stannar längre.

Jag har blivit ombedd att tillsammans med en kollega, som oxå jobbat länge, prata om verksamhetsmöjligheter. Jag har fått fram exakt vad jag ska prata om, men med en lite annan titel :
verksamhetsOmöjligheter
 
Det kan ju kanske låta lite bakvänt, men faktum är att i en organisation som UNF där man kan göra nästan vad som helst i verksamheten så måste man även se till vad som inte är möjligt, tex. att säga ja till alla som vill att man kommer på möten och annat...
När nya kollegor kontaktar mig så är det så ofta som det handlar om att de känner att de inte hinner med allt, och att hur mycket de än gör så blir de inte "klara" med arbetet.

Och det är precis så vårt arbete är. Det finns hela tiden mer att göra, och förstår man inte att det kommer alltid vara så, så kommer man antingen att bränna ut sig eller gå runt i en ständig frustration.
Jag är inne på mitt 6:e år som konsulent, och jag känner mig varken utbränd eller frustrerad, så nånstans har jag nog lite grepp om detta.

För att sträcka sig efter möjligheterna så måste man reflektera över omöjligheterna.

Men stirra dig inte blind på varken det ena eller det andra. Se på vad du har genomfört istället.


konsten att byta

Jag är inte alltid så snabb av mig.

Som till exempel så började vi titta på ny vedpanna i maj och ungefär ett halvår senare så är bytet klappat och klart.
Det är nog en ganska lagom hastighet när man ska göra en affär på 44000:- med en vedpanna som ska stå i källaren i åtminstone 30 år.
Mitt problem är att jag byter glödlampor och annat smått med ungefär samma hastighet...

Det är kanske inte helt nödvändigt med samma betänketid på glödlampor som med vedpannor...


apropå sova....

... och psykologi...

jag tror jag får ringa Berglins och tack för att de ritat om mig...

http://www.svd.se/kulturnoje/serier/artikel_5017.svd

sova

fy va skönt det är att sova, jag tror nästan det är en favoritsysselsättning!

Och då menar jag inte sova på natten, utan att ta en tupplur en söndageftermiddag. Det är lyx på hög nivå :)


Centiro Homo del 2

Ord skapar. Ord bryter ner.

Det är viktigt att ha insikt i vilken kraft ord kan ha hos andra människor när man uttalar dem.
Många gånger så använder vi vissa ord utan att tänka på det och så blir vi förvånade av personens motreaktion när vi har prata med dem. Då är det lätt att tycka "va sur han var", "måste hon bli så grinig" och så vidare, men hela reaktionen från den andra personen kanske bara var vårt eget fel.

Att uttrycka sig på ett sätt som den andra kan ta emot är väldigt viktigt, och detta kan vara så olika från person till person, men jag anser att vi själva måste ta vårt ansvar och reflektera över hur vi uttrycker oss till andra. Om inte annat så är det lättare för oss själva att komminicera det vi verkligen vill ha sagt om vi reflekterar lite över hur vi uttrycker oss.

Tre ord som jag just nu skulle vilja förmedla att det är bra att vara försiktig med är:
"Men", "Varför", "inte".

Ordet "men" är verkligen ett ord som kan förstöra den bästa av komplimanger. "Ditt tal var jättefint, men kanske lite långt..." Det enda mottagaren hör är att talet var för långt. Samma sak om man vänder på meningen "Talet var kanske lite långt, men det var jättefint"
Det hjälper inte att trycka in "kanske lite" i en mening som innehåller "men". Det ordet är helt enkelt för destruktivt.
Försök tex. istället att trycka in ett "och", så blir det en helt annan tyngdpunkt. Med ordet "och" så bjuder man in två saker i samma reflektion, istället för att rasera det positiva.

Ordet "varför" är ett av pedagogikens kungsord. "Varför" ska vi lära oss alfabetet? För att det är grunden till skriftspråket helt enkelt.
Men om jag använder ordet till att ifrågasätta, så får det en enorm tyngd, och särskillt om vi gör det till sånt som är för uppenbart.
Jag såg en kille glida fram på en skateboard i en skola en gång, han möter en kvinnlig lärare som blir uppenbarligen arg på detta brott mot skolans regler och säger "Varför åker du skateboard här?"  Eleven svarade något i stil med "för att ta mig dit bort".
Vad annars går det att svara på en sådan fråga? För även om eleven bröt mot en kanske ganska viktig regel så använde läraren ordet "varför" på ett sätt som inte ger eleven någon större chans att säga förlåt, ens om han ville det.
Läraren frågade inte varför han bröt regeln eller om han visste om att det var mot reglerna, hon ifrågasatte hans intelligens, vilket i sin tur leder till att den eleven troligen aldrig kommer att respektera vad denna lärare säger framöver.
När du använder "varför", se till att det kommer i en rätt fråga, så att du inte tränger in en människa och kränker dennes självkänsla.

Ordet "inte" är ett klurigt ord för vår hjärna.
Våra hjärna använder i första hand bilder för att tolka ord, dvs väldigt konkret, och i andra hand abstrakta tolkningar, och vår hjärna fixar inte en konkret bild av ordet "inte", det kräver den del av hjärnan som hanterar det abstrakta.
Små barn kan ha väldigt svårt för detta ord, eftersom deras hjärna ännu inte är fullt utvecklad.
Men även vuxna kan ha svårt för det ordet vid vissa tillfällen. Är man trött, hungrig, i ett upprört känsloläge osv, så är det ett ord som är väldigt bra att undvika.
Testa att använda ett annat ord och se om det blir en annan motreaktion från personen du pratar med.

Fundera gärna oxå på hur den klassiska meningen "men varför inte?" har för effekt på människor i din omgivning. Det är ett våldsamt tryck i den meningen.

För ibland kan det ju även vara så att man vill trycka till någon annan. Och då kan det vara bra att veta vilka ord som är effektiva...

Hemtentan

igår satt jag nästan 6 timmar i sträck och skrev hemtenta på introduktionskursen, jag kunde verkligen ha skrivit mer, men jag orkade inte med all förkylning i kroppen...

Jag fick den rättad idag, och med en (!!!!) poängs marginal fick jag godkänt, med feedbacken att det var väldigt bra svarat, men för kort på alla frågor utom en....

Huga, det var nära. Men det räckte :)


ont i halsen

Idag skulle jag vara hemma och kompa för helgdagarna jag har jobbat på kursveckan, men jag hade nog varit hemma endå med halsont och muskelvärk...

Inte helt enligt planerna eftersom jag tänkt börja skriva hemtentan idag, jag har suttit å tittat på den några gånger uinder dagen, men kraften att börja skriva den finns inte än... kommer väl så smäningom, jag är nog hemma imorgon med.

Apropå kraft, nya vedpannan är installerad och klar! Det är lite skillnad mot den gamla trotjänaren som hade 40 år äldre teknologi.

Lite fascinerande att eldning, som är en av människans tidigaste och kanske viktigaste upptäckter, kan omgärdas av så mycket vetenskap och teknologi för bästa effekt.
Den gamla pannan krävde ca 65 liter ved för en full acc-tank, den nya kräver endast ca45 liter. Det är stor skillnad i sammanhanget.


kursveckan slut

...

trööött

och lycklig

...

RSS 2.0