Centiro Homo del 2

Ord skapar. Ord bryter ner.

Det är viktigt att ha insikt i vilken kraft ord kan ha hos andra människor när man uttalar dem.
Många gånger så använder vi vissa ord utan att tänka på det och så blir vi förvånade av personens motreaktion när vi har prata med dem. Då är det lätt att tycka "va sur han var", "måste hon bli så grinig" och så vidare, men hela reaktionen från den andra personen kanske bara var vårt eget fel.

Att uttrycka sig på ett sätt som den andra kan ta emot är väldigt viktigt, och detta kan vara så olika från person till person, men jag anser att vi själva måste ta vårt ansvar och reflektera över hur vi uttrycker oss till andra. Om inte annat så är det lättare för oss själva att komminicera det vi verkligen vill ha sagt om vi reflekterar lite över hur vi uttrycker oss.

Tre ord som jag just nu skulle vilja förmedla att det är bra att vara försiktig med är:
"Men", "Varför", "inte".

Ordet "men" är verkligen ett ord som kan förstöra den bästa av komplimanger. "Ditt tal var jättefint, men kanske lite långt..." Det enda mottagaren hör är att talet var för långt. Samma sak om man vänder på meningen "Talet var kanske lite långt, men det var jättefint"
Det hjälper inte att trycka in "kanske lite" i en mening som innehåller "men". Det ordet är helt enkelt för destruktivt.
Försök tex. istället att trycka in ett "och", så blir det en helt annan tyngdpunkt. Med ordet "och" så bjuder man in två saker i samma reflektion, istället för att rasera det positiva.

Ordet "varför" är ett av pedagogikens kungsord. "Varför" ska vi lära oss alfabetet? För att det är grunden till skriftspråket helt enkelt.
Men om jag använder ordet till att ifrågasätta, så får det en enorm tyngd, och särskillt om vi gör det till sånt som är för uppenbart.
Jag såg en kille glida fram på en skateboard i en skola en gång, han möter en kvinnlig lärare som blir uppenbarligen arg på detta brott mot skolans regler och säger "Varför åker du skateboard här?"  Eleven svarade något i stil med "för att ta mig dit bort".
Vad annars går det att svara på en sådan fråga? För även om eleven bröt mot en kanske ganska viktig regel så använde läraren ordet "varför" på ett sätt som inte ger eleven någon större chans att säga förlåt, ens om han ville det.
Läraren frågade inte varför han bröt regeln eller om han visste om att det var mot reglerna, hon ifrågasatte hans intelligens, vilket i sin tur leder till att den eleven troligen aldrig kommer att respektera vad denna lärare säger framöver.
När du använder "varför", se till att det kommer i en rätt fråga, så att du inte tränger in en människa och kränker dennes självkänsla.

Ordet "inte" är ett klurigt ord för vår hjärna.
Våra hjärna använder i första hand bilder för att tolka ord, dvs väldigt konkret, och i andra hand abstrakta tolkningar, och vår hjärna fixar inte en konkret bild av ordet "inte", det kräver den del av hjärnan som hanterar det abstrakta.
Små barn kan ha väldigt svårt för detta ord, eftersom deras hjärna ännu inte är fullt utvecklad.
Men även vuxna kan ha svårt för det ordet vid vissa tillfällen. Är man trött, hungrig, i ett upprört känsloläge osv, så är det ett ord som är väldigt bra att undvika.
Testa att använda ett annat ord och se om det blir en annan motreaktion från personen du pratar med.

Fundera gärna oxå på hur den klassiska meningen "men varför inte?" har för effekt på människor i din omgivning. Det är ett våldsamt tryck i den meningen.

För ibland kan det ju även vara så att man vill trycka till någon annan. Och då kan det vara bra att veta vilka ord som är effektiva...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0